Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

110 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΥΟΛΤ

ΟΥΟΛΤ ΝΤΙΣΝΕΫ 1901-1966


Ο Ουολτ Ντισνεϋ ηταν ενας ευφανταστος οραματιστης , ο οποιος καταφερε μεσα απο το πολυπλευρο εργο του να μας ανοιξει τις πυλες ενος απεραντου μαγευτικου κοσμου, που 110 χρονια μετα την γεννηση του , εξακολουθει να μας μαγευει κ' να μας συναρπαζει.




Ο Γουώλτερ Έλιας Ντίσνεϋ (5 Δεκεμβρίου 1901- 15 Δεκεμβρίου 1966) ήταν αμερικάνος παραγωγός ταινιών, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων. Ήταν γιός της Φλόρα και του Έλιας Ντίσνεϋ, έχοντας τρείς αδελφούς και μια αδελφή. Ως συνιδρυτής αρχικά της Walt Disney Productions (Ό άλλος ιδρυτής ήταν ο αδελφός του, Ρόι Ντίσνεϋ) και του μέχρι σήμερα κολλοσού Walt Disney Company έχει γίνει ένας από τους πιο διάσημους παραγωγούς στην ιστορία του κινηματογράφου. Η Walt Disney Company σήμερα έχει ετήσια έσοδα που φτάνουν περίπου τα 30 δισεκατομμύρια δολλάρια.




Ο Γουώλτ Ντίσνεϋ είναι ιδιαίτερα γνωστός ως επιτυχημένος παραμυθάς και δημιουργός ταινιών κινουμένων σχεδίων με πρώτη του την ταινία Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι. Έφερε επίσης επανάσταση στον χώρο των θεματικών πάρκων με την πρωτοποριακή του δημιουργία, την Ντίσνεϋλαντ. Ο ίδιος και το προσωπικό του δημιούργησαν μια σειρά από τους πιο διάσημους ήρωες κινουμένων σχεδίων με εξέχουσα θέση να κατέχει η δημιουργία του Γουώλτ Ντίσνεϋ (που πολλοί που τον γνώριζαν αποκάλεσαν ως «τον άλλο εαυτό του Γουώλτ»), Μίκι Μάους.
Ο Γουώλτ Ντίσνεϋ πέθανε τον
Δεκέμβριο του 1966 από καρκίνο του πνεύμονα. Τα λεγόμενα περί παγώματος του μέχρι να ανακαλυφθεί θεραπεία είναι αστικός μύθος.
Από την Εταιρεία την οποία ίδρυσε δημιουργήθηκαν πολλά κινούμενα σχέδια.

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

71 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΤΖΩΝ ΛΕΝΝΟΝ

ΤΖΩΝ ΛΕΝΝΟΝ





O Τζων Γουίνστον Λένον (9 Οκτωβρίου 19408 Δεκεμβρίου 1980) ήταν Άγγλος μουσικός και ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος των Beatles. Εκτός από την επιτυχημένη μουσική του σταδιοδρομία, διακρίθηκε επίσης ως ακτιβιστής του 20ου αιώνα, υιοθετώντας έντονη δράση σε κοινωνικά ζητήματα, ειδικότερα ως ηγετική μορφή του κινήματος ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Η μουσική του επηρέασε πολλούς δημιουργούς και θεωρείται από τους πιο δημοφιλείς και πολυδιασκευασμένους τραγουδοποιούς. Ως μέλος των Beatles, τα τραγούδια του αποτέλεσαν αφορμή για τη δημιουργία μια παγκόσμιας κίνησης εκδήλωσης θαυμασμού που ονομάστηκε Beatlemania. Μετά τη διάλυση των Beatles ακολούθησε ατομική πορεία στη δισκογραφία. Ανάμεσα στις κορυφαίες δημιουργίες του ανήκει το τραγούδι Imagine καθώς και το Give Peace a chance. Δολοφονήθηκε από έναν οπαδό του στις 8 Δεκεμβρίου 1980.




http://www.youtube.com/watch?v=RkZC7sqImaM

ΠΗΓΗ:ΒΙΚΙΠΑΙΔΙΑ




Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

77 ΧΡΟΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΝΤΑΚ





"Ο Ντοναλντ ειναι το καμαρι του στουνιο!Ειναι ενας πολυπλευρος ηρωας που μπορει να παιξει καθε ρολο που του αναθετουμε!Αυτος ο σεμνος και ταπεινος νεος εγινε μελος της οικογενειας μας πριν απο μερικα χρονια , και ο τροπος που εγινε αγαπητος σε ολοκληρο τον κοσμο , μας κανει περηφανους."

Με τα λογια αυτα ο Ουωλτ Ντισνευ παρουσιασε τον Ντοναλντ σε ενα επεισοδιο της Ντισνεϋλαντ.

Στις 9 Ιουνιου του 1934 ο Ντοναλντ Ντακ κανει την πρωτη του εμφανηση σε ενα καρτουν μικρου μηκους της σειρας "SIlly Simphonies" με τιτλο "Wise little hen" (Η σοφη κοτουλα).

















Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Απεβιωσε ο Θανασης Βεγγος

Πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 84 ετών ο καλύτερος άνθρωπος της Ελλάδας ο ηθοποιός Θανάσης Βέγγος। Ο σπουδαίος κωμικός του θεάτρου και του κινηματογράφου άφησε την τελευταία του πνοή στον Ερυθρό Σταυρό, όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο περίπου ένα μήνα.

Γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο, στις 29 Μαΐου του 1927 από το Βασίλη και την Ευδοκία Βέγγου, των οποίων ήταν και το μοναδικό παιδί। Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος, εργαζόταν στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού και ήταν ήρωας της αντίστασης. Μετά τον πόλεμο εκδιώχθηκε από την δουλειά του, εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων. Γεγονός που προκάλεσε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στην οικογένεια του Θανάση και ο ίδιος αναγκάστηκε για πολλά χρόνια να ασχολείται με επεξεργασίες δερμάτων, ενώ παράλληλα έκανε διάφορα μικροθελήματα στη γειτονιά του.




Ο Θανάσης Βέγγος δεν σπούδασε υποκριτική, υπήρξε αυτοδίδακτος। Το 1959 πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού όχι από Σχολή αλλά ως εξαιρετικό ταλέντο με εξετάσεις σε ειδική επιτροπή. Η πρώτη του θεατρική παράσταση ήταν στην επιθεώρηση «Ομόνοια πλατς πλουτς», δίπλα στους Νίκο Ρίζο και Γιάννη Γκιωνάκη, την ίδια χρονιά.



Στη συνέχια συνεργάστηκε κυρίως με τον σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη και ανέπτυξε τον τύπο του νευρικού, αεικίνητου ανθρώπου, που τον καθιέρωσε, και αρχίζει να γίνεται δημοφιλής। Έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό με ταινίες όπως "Ψηλά τα χέρια", "Χίτλερ", "Μην είδατε τον Παναή", "Ζήτω η τρέλα", "Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης". Η στενή σχέση του με τον σκηνοθέτη Ντίνο Κατσουρίδη τον οδηγεί στον θρίαμβο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το 1971 με την ταινία "Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;". Κοινό και κριτική τον αποθεώνουν και αποσπά το βραβείο Α΄ανδρικού ρόλου. Έναν χρόνο μετά, ο ρόλος του στην ταινία "Θανάση, πάρε το όπλο σου!" του χαρίζει ένα ακόμη βραβείο Α΄ανδρικού ρόλου. Τη δεκαετία του '80 αποσύρεται από το σινεμά και κάνει λίγες βιντεοταινίες.
Στο Μακρονήσι γνωρίστηκε με τον Νίκο Κούνδουρο, που του χάρισε τον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο στην "Μαγική Πόλη"। Συμμετείχε σε ταινίες-σταθμούς για το ελληνικό σινεμά, όπως: "Δράκος", "Ποτέ την Κυριακή", "Κορίτσι με τα μαύρα", "Διακοπές στην Αίγινα", "Ηλίας του 16ου" "Μανταλένα". Λίγα χρόνια αργότερα ο "Πράκτωρ Θου βου" μετατρέπει τον Βέγγο σε λαϊκό ήρωα μέσα από πολλές ταινίες με μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, την εποχή που ο κινηματογράφος αποτελούσε την μόνη φθηνή ψυχαγωγία για τον ευρύ κοινό.

Συνολικά είχε παίξει σε 126 ταινίες, σε 52 από τις οποίες ως πρωταγωνιστής και είχε σκηνοθετήσει ακόμη επτά ταινίες।
Παντρεύτηκε την Ασημίνα Βέγγου με την οποία απέκτησε δυο γιούς και έζησε μαζί της μέχρι το τέλος της ζωής του.


Απεβίωσε στις 3 Μαΐου 2011 στις 7:10 το πρωί, ενώ νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.



Πηγη:www.enet.gr

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

110 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΛ ΜΠΑΡΚΣ

ΚΑΡΛ ΜΠΑΡΚΣ 1901-2000



Ο Καρλ Μπαρκς γεννηθηκε στις 27 Μαρτιου του 1901 στο Μερριλ του Ορεγκον των ΗΠΑ,και ηταν συνομηλικος του Ουωλτ Ντισνεϋ.
Σε αντιθεση με αλλους σχεδιαστες ο Μπαρκς βρηκε τον δρομο του σε μεγαλη ηλικια , ειχε περασει τα 40 , οταν σχεδιασε τηνπρωτη του ιστορια το 1942.Μεταξυ αλλων , στα αμεσως επομενα χρονια ηδη απο το 1944 δημιουργησε την πατριδα του Ντοναλντ , την Λιμνουπολη και στην συνεχια τους κατοικους που πλαισιωσαν τον κεντρικο ηρωα:

  • Τον δυστροπο γειτονα του Ντοναλντ τον κυριο Τζοουνς το 1944
  • Τον βαθυπλουτο Σκρουτζ Μακ Ντακ το 1947
  • Τον τεμπελη τυχερακιαΓκαστονε Γκαντερ το 1948
  • Την λεσχη των μικρων εξερευνητων το 1951
  • Την συμμορια των Μουργολυκων το 1951
  • Τον εφευρετη Κυρο Γραναζη το 1952
  • Τον αδιστακτο πλουτοκρατη Σκληροκαρδο Χρυσοκουκη το 1956
  • Τον βοηθο του Κυρου τον Γλομπο το 1956
  • Τον ανταγωνηστη του Σκρουτζ Τζων Ρομπαξ το 1961
  • Την ναπολιτανα μαγισα Ματζικα ντε Σπελ το 1961

Ο Καρλ Μπακς ηταν μια παραγωηκοτατη μεγαλοφυϊα .Πολλοι αλλοι καλητεχνες απο τον χωρο των κομιξ Ντισνεϋ , και οχι μονο εχουν δημιουργησει αριστουργηματα , ομως κανεις δεν εχει πλησιασει τον Καρλ Μπαρκς οσον αφορα την εκταση του εργου του.Γι αυτο πολλοι συγγραφεις και σχεδιαστες τον εχουν παρουσιασει ως τον "Μεγελυτερο παραμυθα του 20ου αιωνα".

Μερικες ιστοριες του Καρλ Μπαρκς:

Το Χρυσάφι του Πειρατή
Το Δαχτυλίδι της Μούμιας
Το Φάντασμα του Σπηλαίου
Περιπέτεια στους Αντίποδες
Χριστούγεννα στο Βουνό της Αρκούδας
Το Μυστικό του Παλιού Πύργου
Χαμενοι στις Ανδεις Ο Σερίφης της Μαύρης Κοιλάδας
Βουντού Χουντού
Στα ίχνη του Μονόκερου
Στην Αρχαία Περσία
Το μεγάλο τσίρκο
Στην παλιά Καλιφόρνια
Ο Χρυσός γίγαντας
Χριστούγεννα στην Παραγκούπολη
Η Χρυσή Περικεφαλαία
Ένα Φτωχό Γεροντάκι
Επιστροφή στο Κλοντάικ
Μπελάδες απο το Παρελθόν
Το χρυσόμαλλο δέρας
Περιπέτεια στην Τραλα-λα
Ο Δρόμος για την Τσιμπόλα
Η Φιλοσοφική Λίθος
Η Πόλη με τις Χρυσές Σκεπές
Μήνυμα από τη Μυστηριώδη Νήσο
Το Δεύτερο πιο Πλούσιο παπί του Κόσμου
Η Χώρα των Πυγμαίων Ινδιάνων
Η Χρηματοπηγή
Ο Πρωταθλητής
Το Σκυλί των Φίσκερβιλ
Το άγγιγμα του Μίδα
Τα χρυσά φτερά
Τα πολλά πρόσωπα της Μάτζικα Ντε Σπέλ
Βόρεια του Γιούκον
Το Φάντασμα της Μητρόπολης
Σαφάρι με το Ζόρι