Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

John Lenon.





Ημερολόγιο
John Winston Lennon









1940

9 Οκτωβρίου: Στη διάρκεια μιας αεροπορικής επιδρομής γεννιέται στο μαιευτήριο Maternity του Λίβερπουλ ο John Winston Lennon. Οι γονείς του Alfred Lennon και η Julia Stanley ήταν παντρεμένοι από τις 3 Δεκεμβρίου 1938







1942

Ο John μεγαλώνει πιο πολύ με τη θεία του Mimi, αδελφή της μητέρας του.










1944

Τέσσερα χρόνια μετά τη γέννησή του, o Alfred Lennon και η Julia Stanley χωρίζουν.









1946

Τον Ιούλιο ο Alfred Lennon, επαγγελματίας ναυτικός, επέστρεψε στην Αγγλία και ζήτησε από την σύζυγό του Julia να του επιτρέψει να πάρει μαζί του τον John στη Νέα Ζηλανδία. Εκείνη αρνήθηκε και τότε από κοινού αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια συμβιβαστική λύση την οποία θα επιθυμούσε και ο John. Ο John αποφάσισε να παραμείνει με τη μητέρα του και δεν ξαναείδε τον πατέρα του την επόμενη εικοσαετία.









1952

Ο John παρακολουθεί το Dovedale Primary Scool στο Λίβερπουλ









1955
Ο John φτιάχνει το πρώτο του συγκρότημα, τους Quarry Men.









1957

Με τον φίλο του, τον Paul Mc Cartney αποφασίζουν να γράφουν μαζί τραγούδια. «Ότι και να γίνει, τα ονόματά μας θα είναι μαζί από κάτω...». Είναι η χρονιά που παρακολουθεί μαθήματα στο Liverpool Art College και που γνωρίζεται με τη Cynthia Powell.









1958

15 Ιουλίου: Ένας μεθυσμένος αστυνομικός κτύπησε με το αυτοκίνητό του την Τζούλια Lennon τραυματίζοντάς την θανάσιμα. Ο άδικος και αναπάντεχος χαμός της μητέρας του τον επηρέασε βαθύτατα. Βρήκε καταφύγιο στη μουσική, τη ζωγραφική, το αλκοόλ.
Το γκρουπ μεγαλώνει. Έρχεται και ο George Harrison. Σε λίγο έχουν και νέο όνομα. Είναι οι Johny and the Moondogs.









1960

Ο Λένον, ο ΜακΚάρτνεϊ, ο Χάρισον ο Στιούαρτ Σάτκλιφ και ο Πιτ Μπεστ ιδρύουν τους Silver Beatles(Ασημένια Σκαθάρια) - (Ο θρύλος λέει πως πήραν το όνομα ακολουθώντας το παράδειγμα των Crickets "Γρύλοι").
Απρίλιος: Ως Silver Beatles δίνουν συναυλίες στο Αμβούργο.









1962
23 Αυγούστου: Ο John παντρεύεται τη Cynthia Powell






1963

8 Απριλίου: Γεννιέται ο Julian Lennon






1964

Ποιήματα και πεζά από τον John Lennon. «In his Own Write» το πρώτο του βιβλίο.
18 Απριλίου: Οι Beatles κάνουν την πρώτη τους περιοδεία στην Αμερική.






1965

Οι Beatles παίρνουν το μετάλλιο από τη βασίλισσα. Ο John βγάζει το δεύτερο βιβλίο του, «Α Spaniard in the Works».






1966

Ο John έχει ριχτεί για τα καλά στα παραισθησιογόνα. Και στο Ινστιτούτο Σύγχρονων Τεχνών, στο Λονδίνο, γνωρίζει τη Γιαπωνέζα καλλιτέχνιδα, που συμμετέχει στην έκθεση «Η καταστροφή της Τέχνης». Ο John συναντά τελικά τη Yoko στην γκαλερί «Indica».






1967
Σεπτέμβριος: Η έκθεση της Yoko, στην γκαλερί «Lisson» του Λονδίνου, με τίτλο «Yoko Plus Me» υποστηρίζεται από τον John Lennon.






1968

Η Yoko περνάει για πρώτη φορά τη νύχτα μαζί με τον John στο εξοχικό του σπίτι, στο Weybridge ακούγοντας τις πειραματικές ταινίες του John. Κοινές εικαστικές εμφανίσεις τους σε εκθέσεις, σ' όλη την Αγγλία.






1969

20 Μαρτίου: Ανταλλάσσει όρκους αιώνιας αγάπης και αφοσίωσης με την Yoko Ono στο Γιβραλτάρ. Περνούν μια εβδομάδα, ως μήνα του μέλιτος, σε κρεβάτι του «Χίλτον», στο Άμστερνταμ, όπου καλούν τον Τύπο για να μιλήσουν στον κόσμο για την ειρήνη. Ο John αλλάζει το μεσαίο όνομά του από Winston σε Ono.


31 Μαρτίου: Το φιλμ της Ono με τίτλο «Rape» έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Πριν την προβολή, ο Lennon και η Ono παραχώρησαν από κοινού συνέντευξη Τύπου όπου εμφανίστηκαν και οι δύο μέσα σε μια τεράστια σακούλα- συμβολισμός που ερμηνεύτηκε ως απόπειρα άμβλυνσης της προκατάληψης που «βασανίζει» τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Μάιος: Κυκλοφορεί το κοινό τους άλμπουμ «Life With Lions - Unfinished music Νο 2». Στην Αμερική του αρνούνται τη βίζα και μία ακόμη προσπάθεια διαμαρτυρίας για τον πόλεμο αποτυγχάνει.





1970

Η ζωή μετά τους Beatles έχει ήδη αρχίσει. Ο John μέσα σε μία ημέρα σχεδόν γράφει και ηχογραφεί το «Instant Carma», με παραγωγό τον Phil Spector. Μαζί με τη Yoko δωρίζουν τα κομμένα μαλλιά τους στο Black House του Μάλκομ Χ.
Αύγουστος: Ο John ηχογραφεί το John Lennon/Plastic Ono Band.

Δεν υπάρχουν σχόλια: