Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Paul McCartney.


Ημερολόγιο
Paul McCartney







18-06-1942
Γεννιέται ο (James) Paul McCartney στο Λίβερπουλ της Αγγλίας.




1957
Ο Paul McCartney περνάει με επιτυχία την ακρόαση για τη θέση του κιθαρίστα στους Quarrymen (συγκρότημα που έπαιζε αυτοσχέδια μουσική με επικεφαλής τον John Lennon)


---05-1967
Η Linda, το αγαπημένο παιδί του μεγαλοδικηγόρου Λι Ίστμαν, διασχίζει τον Ατλαντικό για να παρευρεθεί σε συνέντευξη Tύπου για την κυκλοφορία του «Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band», του καινούργιου άλμπουμ των Beatles. Έχοντας στο ενεργητικό της μια σειρά από φωτογραφίες του Χέντριξ, της Τσόπλιν και άλλων ροκ σταρ, που έκαναν τον γύρο του κόσμου, φτάνει στο Λονδίνο ως απεσταλμένη ενός μουσικού περιοδικού για να τραβήξει μερικά μέτρα φιλμ από τα διάσημα Σκαθάρια. Τα περισσότερα κλικ της μηχανής της φωτογραφίζουν τον Paul. Λίγες ώρες αργότερα, οι δυο τους συζητούν σε ένα κλαμπ του Λονδίνου. Ο Paul την ερωτεύεται. «Θα κάνεις μπέιμπι σίτινγκ στη Xίδερ;», τον ρωτάει μεθυσμένη η Λίντα.


19-06-1967
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης, Ο Paul McCartney παραδέχθηκε ότι έχει πάρει LSD


25-12-1967
Ο Paul χωρίζει από την Τζαίην.

12-03-1969
Ο Paul παντρεύεται στο Μέριλμπον ρέτζιστερ όφις την Λύντα Ηστμαν και υιοθετεί τη Χίδερ, την κόρη της Λίντα από τον προηγούμενο γάμο της.

-03-1973
Ο Paul πλήρωσε εκατόν σαράντα ευρώ πρόστιμο για καλλιέργεια ινδικής κάναβης στη φάρμα του.

-01-1980
Ο Paul βρέθηκε σε ένα μπουντρούμι του Τόκιο και απελάθηκε στη συνέχεια καθώς οι Ιάπωνες τελωνειακοί στις βαλίτσες του μισό κιλό μαριχουάνας.


17-04-1998
Στις 17 Απριλίου η Linda «φεύγει». Το «ταξίδι» της μένει μυστικό. Μόνο η οικογένεια και οι στενοί φίλοι το γνωρίζουν. Ο υπόλοιπος κόσμος το μαθαίνει δύο μέρες μετά και δεν έχει εικόνες από την καύση του σώματος. Και όταν η είδηση του θανάτου κάνει τον γύρο του κόσμου, οι ρεπόρτερ θέλουν, έστω και στο τέλος, να διαρρήξουν την ιδιωτική ζωή των McCartney. Ψάχνουν στη Σάντα Μπάρμπαρα για τη ληξιαρχική πράξη του θανάτου, αλλά μάταια. Οι αρχές της πόλης δεν γνωρίζουν τίποτα και τα δημοσιογραφικά σενάρια εξελίσσονται με φαντασία. Από κάποιους τηλεοπτικούς σταθμούς η υποτιθέμενη ευθανασία της Λίντα είναι πρώτο θέμα: «Ο Paul τη βοήθησε να αυτοκτονήσει», είναι το νόημα που βγαίνει από τους υπαινιγμούς των δημοσιογράφων και οι εισαγγελικές αρχές καλούνται να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες.


24-03-2000
Που είσαι, Θεέ; Μ' αυτήν τη φράση ξεκινά το τραγούδι «Νόβα» που έγραψε ο Paul McCartney για τη γυναίκα του Λίντα, δεκατέσσερις μήνες μετά τον πρόωρο θάνατό της. «Νιώθω κάτι που δεν είναι ακριβώς ένα θρησκευτικό συναίσθημα, αλλά που οπωσδήποτε έχει μια πνευματικότητα και αγκαλιάζει το Θείο. Ανέκαθεν εξερευνούσα μουσικά αυτά τα θέματα, με διάφορους τρόπους. Παράδειγμα το τραγούδι μου με τους Beatles "Έλινορ Ρίγκμπι", που κι αυτό εξερευνά τον ίδιο χώρο». Ο Paul McCartney, το πιο «καλό παιδί» των Beatles, βγαίνει σιγά σιγά από το τούνελ του πόνου και προσπαθεί, καθώς λέει, να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του μετά το σοκ της απώλειας της συντρόφου του. «Έχασα τον μισό εαυτό μου», εξηγεί.



20-04-2001
Στην λίστα με τους πλουσιότερους μουσικούς στην Βρετανία, που δημοσίευσε η εφημερίδα "Sunday Times", την πρώτη θέση κατέχει το πρώην-σκαθάρι. Με δις προσωπικής (μόνο) περιουσίας (713 εκατομμύρια λίρες), τότε σίγουρα τα "money can't buy him love", ωστόσο αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους σκοπούς της ζωής του, όπως έχει αναφέρει παλαιότερα σε συνέντευξη του και ο ίδιος. Η εφημερίδα αναφέρει πως η περιουσία του θρυλικού καλλιτέχνη αυξήθηκε από 550 εκατ. λίρες σε 713 εκατ. λίρες, από την κληρονομιά που πήρε μετά τον θάνατο της γυναίκας του Linda McCartney, αλλά και από τις τεράστιες πωλήσεις του 'greatest hits' άλμπουμ των Beatles.


15-05-2001
Έχουν περάσει τριάντα χρόνια μετά την διάλυση των Beatles κι όμως το μίσος και οι ατελείωτοι καυγάδες μεταξύ του Sir Paul McCartney και της Yoko Ono, όχι μόνο διατηρούνται αλλά και αναζωπυρώνονται.
Ποιο είναι το πρόβλημα τώρα;
Ο McCartney εξηγεί σε δηλώσεις του: "Της ζήτησα σαν χάρη να μπει το όνομα μου στον κατάλογο του Anthology για το Yesterday, πάνω από του συνεργάτη μου John και αυτή αρνήθηκε".
Και από εδώ ξεκινούν όλα…
"Αυτή έχει κερδίσει πολύ περισσότερα από εμένα από αυτό το τραγούδι. Εγώ απλά ήθελα να μοιράσω τα κέρδη, αλλά αυτή τα θέλει όλα δικά της. Θα μπορούσα να επιμείνω και να περάσω και νομικές διαδικασίες, αλλά είμαι πολιτισμένος άνθρωπος εγώ και η ζωή δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να ασχολούμαι με τέτοια. Προτιμώ να περπατώ εις στο πάρκο (όταν η Ono δεν είναι εκεί;) και να περνάω καλά".


11-06-2002
Σε κάστρο της Ιρλανδίας παντρεύτηκαν την Τρίτη, 11 Ιουνίου, ο Paul McCartney και το πρώην μοντέλο Heather Mills, σε μια τελετή που είχε συγκίνηση, πυροτεχνήματα, μουσική και άφθονη μπύρα Guiness. Καλεσμένοι ήταν αρκετοί από τους διάσημους φίλους του ζευγαριού, ανάμεσά τους ο ντράμερ των Beatles, Ringo Starr, η Chissie Hynde των Pretenders, ο David Gilmour των Pink Floyd, η Twiggy, ο Eric Clapton, ο Elton John και ο πρώην μάνατζερ των Beatles, George Martin. Ο γάμος έγινε στις 4.30 το απόγευμα, στο απομονωμένο -βρίσκεται σε κτήμα 1000 εκταρίων- Castle Leslie του 17ου αιώνα, στο χωριό Glaslough της επαρχίας Monaghan, κοντά στα σύνορα με τη Β. Ιρλανδία.


12-05-2003
Ο Paul McCartney έδωσε στις 10 και 11 Μαΐου δύο συναυλίες στη Ρώμη - μία στο Κολοσσαίο, για ελάχιστους τυχερούς, και μία με ελεύθερη είσοδο έξω από το ιστορικό στάδιο.Το Σάββατο μόλις 400 άτομα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πρώην μέλος των Beatles σε μία από τις ελάχιστες συναυλίες που έχουν γίνει ποτέ στο Κολοσσαίο. Φυσικά, το αντίτιμο ήταν αντάξιο της περίστασης: τα εισιτήρια κόστιζαν μέχρι και 1.490 δολάρια. Τα έσοδα της συναυλίας θα μοιραστούν στην οργάνωση "Adopt A Minefield" και αρχαιολογικά προγράμματα στη Ρώμη. Ο μόνος άλλος καλλιτέχνης που έχει δώσει στο παρελθόν συναυλία στο Κολοσσαίο ήταν ο Ray Charles, και πάλι για φιλανθρωπικό σκοπό.Την επόμενη μέρα ο Paul McCartney έδωσε συναυλία έξω από το Κολοσσαίο, την οποία υπολογίζεται ότι παρακολούθησαν περίπου 200.000 άτομα.Αν και η είσοδος σε αυτήν ήταν ελεύθερη, τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσής της θα παραχωρηθούν σε ιταλική αρχαιολογική αποστολή στο Ιράκ, που στόχο έχει να ενισχύσει το λεηλατημένο μουσείο της Βαγδάτης να επαναλειτουργήσει

Δεν υπάρχουν σχόλια: